Persbericht: Altena klaar voor We are Food 2018

Altena haakt aan bij het Brabantse themajaar ‘We Are Food’. Stichting Altena Kennispoort nam in het kader van dit thema het initiatief een aantal evenementen te verbinden en ondersteunen. Bovendien organiseert ze op vrijdag 21 september samen met de drie gemeentes, Rabobank Altena, Bedrijvenkring Altena, Regio West Brabant en de Werkendamse Maritieme Sector een groot evenement ‘van Foodprint naar Footprint’. Hierbij is de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Drs. C. J. Schouten als tafelgast aanwezig.

Voedselvernieuwing

Brabant is in 2018 “Europese Regio van de Gastronomie 2018”. In heel Brabant worden daarom dit jaar activiteiten georganiseerd, met als overkoepelend thema ‘We Are Food’. Focus ligt daarbij, behalve op Brabantse traditie, op vernieuwing. Want willen we in de toekomst gezond, eerlijk en voldoende voedsel kunnen produceren, moet ons voedselsysteem drastisch veranderen.

Van Pixelfarming tot Plukroute en Plantlab.

De activiteiten van Altena zijn gericht op verschillende doelgroepen. Zo gaan scholieren uit het voortgezet onderwijs in samenwerking met Campus Almkerk ‘Pixelfarmen’ in spelvorm. Pixelfarming is een manier van voedsel verbouwen waarbij de ingrediënten voor een eindproduct naast en door elkaar worden verbouwd. De grond is daarbij opgedeeld in ‘pixels’ van 10×10 cm. Met behulp van een app gaan de leerlingen het productieproces van groenteburgers volgen.
Er zal aandacht zijn voor de verschuivende pensioenleeftijd, en de rol van gezonde voeding in het fit en gezond houden van de ouder wordende werknemers.
VVV Altena Biesbosch zet in samenwerking met wandelvereniging De Vrijbuiters uit Aalburg een ‘Picknick en Pluktroute’ op, die aan zal sluiten op enkele bestaande plukroutes in de regio.
Verder vinden er excursies plaats naar De Floating Farm in Rotterdam, een zelfvoorzienende drijvende boerderij, en Plantlab in Den Bosch, een fabriek waarin wordt geëxperimenteerd met het kweken van gewassen zonder daglicht.

Event ‘Van Foodprint naar Footprint’

In de middag van 21 september worden scholieren met workshops en presentaties meegenomen op een ontdekkingsreis langs de huidige trends op het gebied van food/techniek/transport en robotisering/digitalisering van processen. Spraakmakende bedrijven uit de regio geven hen een beeld van de arbeidsmarkt in Altena.
‘s Avonds is de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gast aan de discussietafel. Met als thema ‘Wat is het nieuws van morgen?’ bespreken drie panels stellingen, waarbij het publiek interactief meedoet. Tijdens het evenement is er uitgebreid ruimte voor bedrijven uit de regio om zich te presenteren. De catering maakt gebruik van producten uit Altena en een heuse foodprinter. De avond wordt afgesloten met een netwerkmoment.

Wilt u ook graag meedenken en doen met ‘van Foodprint naar Footprint’? Mail naar info@stichting-altena-kennispoort.nl. Meer weten over het programma: https://www.stichting-altena-kennispoort.nl