Persbericht: Pou-Belle: Illustraties van gevonden plastic tassen

Van zwerfafval tot kunstwerk

Kunstenares Elze van den Akker maakt iets bijzonders. Ze tovert gevonden, gebruikte plastic tassen en zakken om tot kunstwerken en illustraties voor aan de muur. De Amsterdamse kunstenares wil hiermee de wereld een beetje mooier maken. Ze ruimt niet alleen op, maar maakt met het gevonden afval iets om weer van te genieten. Goed voor de aarde, mooi voor de muur.

Schilderijen van plastic
Zoeken, vinden, schoonmaken, knippen, verschillende kleuren mengen tot andere tinten, rangschikken, strijken… Zo vormt Elze plastic om tot schilderij. Er komt geen verf of ander materiaal aan te pas, alleen afgedankte zakken die als afval op straat zijn beland. Voor het verzamelen van de plastic tasjes en zakken is inmiddels een heel netwerk actief. Elze zelf raapt uiteraard mee, en verwerkt de gevonden zakken tot kunst. De illustraties hebben inmiddels ook een plek gevonden op magneten, zakspiegeltjes, milieuvriendelijk gedrukte ansichtkaarten en posters.

Pou-Belle Design
Pou-Belle bestaat sinds 2010. Elze van den Akker wilde iets positiefs doen met al het plastic dat over straat zwerft. Plastic is een materiaal dat onze oceanen, onze planeet, ernstig bedreigt. Deze levensbedreiger omzetten in een kostbaar en geliefd kunstwerk is de manier waarop Elze wil bijdragen aan een aarde die ook voor de volgende generaties een mooie plek is. In eerste instantie waren dit designproducten als lampen en vazen, sinds 2019 hebben deze plaatsgemaakt voor de illustraties. Het werk van Pou-Belle is al meermaals onderscheiden. In 2010 won het de Ernst&Young Duurzame Ondernemer Award en meest recent de Duurzame Design Battle van Voor De Wereld Van Morgen.