Persbericht: Warmtestuwing door babybeddengoed gevaarlijk

TUVNieuw in Nl: verscherpte veiligheidsindex voor babybeddengoed

De Vereniging Baby- en Kleuter Vak (VBKV) introduceert in Nederland een verscherpte versie van de reeds bestaande veiligheidsindex voor babybeddengoed, de TOG-waarde. Deze geeft aan of een babydeken, -slaapzak of inbakerdoek een hoge of lage isolatiewaarde heeft, oftewel hoe warm deze is. Op deze manier krijgen ouders en verzorgers beter inzicht in de veiligheid van babybeddengoed. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat warmtestuwing bij baby’s een verhoogd risico op wiegendood geeft.  

Kies juiste product
Het te warm toedekken van baby’s is zeer riskant. Door een index te gebruiken die aan beddengoed, zoals dekens, slaapzakken en inbakerdoeken, een isolatiewaarde toekent, weten ouders en verzorgers beter welke producten in welke omstandigheden te gebruiken. Om het risico op wiegendood te verlagen is het heel belangrijk om baby’s beddengoed aan te passen aan de kamertemperatuur. Ook verhoging en koorts vergen aanpassing van baby’s kleding en beddengoed. Het regelmatig controleren van slapende baby’s biedt de beste bescherming tegen warmtestuwing.

TOG-waarde
De TOG (Thermal Overall Grade) waarmee de VBKV in Nederland zal werken loopt van 0 tot 4, waarbij geldt dat hoe hoger de waarde hoe beter het product isoleert, met andere woorden, hoe warmer het is. Het is een isolatiewaarde die geldt bij kamertemperatuur (dus binnenshuis en niet buitenshuis!). Fabrikanten plaatsen de TOG-waarde op het label van babybeddengoed, zodat voor ouders in één oogopslag duidelijk is hoe warm een dekentje of slaapzakje is. Tevens zullen er een aantal tips over veilig slapen op het label staan. Overigens gebeurt de vermelding van TOG-waardes op vrijwillige basis, er is geen verplichte wetgeving van kracht.

Transparant systeem
Ouders maar ook instanties zoals de kraamzorg, Stichting Wiegedood en Stichting Veiligheid.nl vragen al langer om transparante informatie over dit onderwerp en zijn blij met het initiatief. Hoe meer kennis hoe hoger de kans op preventie van wiegendood. Samen met de VBKV hopen zij daarom dat veel fabrikanten de TOG-waarde van hun babyproducten laten testen en vermelden op de labels. Het testen gebeurt door TÜV Rheinland in Enschede, een onafhankelijk testinstituut. Producten die uit de bus komen met een TOG-waarde hoger dan 4 mogen niet meedoen in het systeem omdat zij een verhoogd risico op warmtestuwing geven. Verder adviseert de VBKV winkeliers om informatiekaarten op te hangen met tabellen over de TOG-waarde. Tot slot komt er een databank (toegankelijk voor winkeliers én consumenten) met de gegevens van fabrikanten en de TOG-waardes van hun producten.